Kleding opruimen na overlijden

Afgelopen zomer overleed mijn lieve, karaktervolle en vooral onbaatzuchtige schoonmoeder. Nee, niet aan Corona en gelukkig thuis. We waren erbij, mijn man en ik toen ze haar laatste adem uitblies. Heel verdrietig en ook mooi en bijzonder om bij iemand te mogen zijn die sterft.

Dan komt er een moment dat er spullen uitgezocht moeten worden. Voor ons was dit na 5 maanden. Samen met mijn schoonvader en schoonzus hebben we haar kledingkast uitgezocht. We zagen er best tegenop en hadden er allemaal over gedroomd. Eenmaal begonnen, viel het emotioneel gelukkig mee. Ik denk dat dat komt omdat we het samen deden. Je kunt het delen.

Hoe deden we dat?

Beginnen met de eerste plank en de eerste stapel. Een snelle scan door de stapel, of er iets tussen zit wat iemand van ons nog past en gaat dragen. Wat meestal niet het geval was i.v.m. afwijkende maten. Mijn schoonzus haalde het uit de kast, deed de eerste check en ik de tweede.

Bij twijfel riepen we mijn schoonvader (die in alle vertrouwen, veel aan ons overliet). De stapels kleding deden we in zakken. Tussendoor bracht ik volle zakken naar de auto om het overzichtelijk te houden. Zo werkten we plank voor plank en stapel voor stapel door, in een aardig rap tempo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat je paraat moet hebben:

 • Rol vuilniszakken (voorkom dozen, dit pakt heel onhandig in je auto)
 • Etiketten
 • Stift,
 • Afvalzak/kliko
 • Emmertje sop

Wat we hebben gehouden:

Een paar dingen zijn voldoende voor een mooie herinnering. Enkele chiquere pakjes en rokken blijven. Die maken we op maat om zelf te gaan dragen. Geloof me, je wilt niet thuiskomen met tassenvol, waar je nog een keer doorheen moet!

Herordenen van de kledingkast:

Van mijn schoonvader. Een greep uit de indeling; afdeling chique, afdeling werkkleding, T-shirts korte mouw en lange mouw, sport, bloezen (op kleur, een genot voor het oog). Alleen de betere kledinghangers, van dezelfde kleur blijven, de rest gaat weg.

Door de vrijgekomen ruimte konden we deze ruimtelijk en overzichtelijk ordenen. Alles is in één oogopslag te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

Wat bleef er nog over:

 • Medische hulpmiddelen → retour naar de thuiszorg
 • Toiletartikelen → weg
 • Droogbloemen en mandjes → weg
 • Enkele apparaten zoals een krultang, nieuwe elektrische tandenborstel en föhn → kringloop
 • Mooie parfums → als decoratie en aankleding laten staan

Wat ons nog restte:

 1. Grondig stofzuigen van de slaapkamer
 2. Laatste laatjes poetsen
 3. De kapstok nalopen
 4. Ramen openzetten. Oude energieën eruit en luchten. Een aanrader na iedere opruimbeurt. Er komt veel energie vrij.

Resultaat aan het einde van de dag:

Een zichtbaar voldane schoonvader. Hij is nauwelijks moe, wat me verbaast. Dit wilde hij al langer, alleen gooide Corona een paar keer roet in de planning. Alsof hij “een nieuwe slaapkamer heeft”. Hij heeft een doel, hij weet waar hij het voor doet en hij pakt het aan. We plannen twee volgende data voor hobbyspullen en al het serviesgoed. Dat komt, voor vandaag is de grootste slag is geslagen.

Als ik die middag de deur achter me dichttrek voel ik me voldaan en vooral heel gewaardeerd. Dit doe ik met liefde voor mijn schoonvader én Maria, mijn schoonmoeder. Want terwijl we zo bezig waren, weet ik zeker dat ze van aan afstandje zat te genieten en erbij gewoon gezellig bij was. 💚

Wat ik heb geleerd:

 • Doe het samen!
 • Het viel emotioneel mee
 • Focus alleen op wat je wilt houden
 • Geneigd te veel te bewaren? Stel jezelf een max. in van 1 boodschappentas.Ik was zo blij dat ik een bescheiden tas bij me had bij thuiskomst.
 • Breng spullen na afloop meteen weg (kringloop) of zet iig alvast in je auto voor de volgende dag
 • Het geeft energie. Raar maar waar.