Verhuistips, dit wordt vaak vergeten!

Verhuizen staat in de top 3 van meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Hoe langer je in een huis woont, hoe moeilijker vaak om je vertrouwde plekje te verlaten.

Daarom deel ik graag de volgende tips met je. Ervaring leert dat deze nogal eens worden vergeten of erg laat aan wordt gedacht, wat weer voor extra stress zorgt.

1 Begin op tijd met je planning

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Alles wat je van tevoren kunt doen, doe dat! Tijdens je verhuizing zijn er namelijk altijd andere zaken die ook je aandacht vragen. Alles wat je al gedaan hebt of een beslissing over hebt genomen, kost geen denkwerk en energie meer. Maak je planning met tijdspad zo concreet mogelijk.

2 Start met opruimen en beslis wat er meegaat

Voor dingen die niet meegaan heb je tijd om alternatieve bestemmingen vinden. Verkopen, weggeven, veiling, enz. Graag hulp hierbij? Vraag mensen in je omgeving je te helpen of schakel een opruimcoach in. Er is er vast wel een te vinden in jouw omgeving.

3 Label gericht

Je verhuisdozen per kamer en/of deelruimte. Scheelt je na je verhuizing schuiven van dozen van de ene naar de andere kamer.

4 Wie is jouw ‘ANWB’ bord op de verhuisdag?

Als de verhuizers bij je nieuwe huis zijn aangekomen en beginnen met uitladen, gaat het vaak snel. Zorg voor iemand die de verhuizers opvangt en die weet, wat waar moet komen te staan en hier alert op is. Na afloop van je verhuizing wil je niet die ene zware boekenkast van de ene naar de kant van de kamer moeten tillen.

5 Meten = Weten

Opmeten van meubilair dat meegaat. Denk ook aan liften, trapgat en ramen waar de meubels evt. doorheen moeten. Tel ook de maat van het ‘meubelhondje’ mee bij meubels die door de lift gaan.

6 Vraag meerder verhuisoffertes op

Vergelijk de prijs, voorwaarden en garanties. Check de reputatie en ervaringen via internet. Hier is veel meer over te vertellen, maar dit in een notendop.

7 Regel oppas voor huisdieren en kinderen. Zowel voor hen als voor de verhuizers is het prettiger als ze op de verhuisdag ergens anders zijn.

8 Is er voldoende parkeerplek voor de verhuiswagen? En evt. de verhuislift?

9 Geef adreswijzigingen door

Een aantal kun je van tevoren doorgeven. Start met de gemeente. Veel overheidsdiensten volgen dan automatisch. Heb je een eigen bedrijf, denk dan ook aan de KvK.

10 Sleutels Wie hebben er nog allemaal een sleutel van je vorige huis?

11 Vraag hulp

Ik raad aan in ieder geval voor de verhuisdag zelf, hulp in te schakelen. En ben duidelijk wat je van iemand verwacht. Wie is het ‘ANWB bord? Wie begint met inruimen van je keuken? Enz.

12 Keukenspullen eerst 

Vraag aan de verhuizers of ze je keukenspullen eerst willen uitladen. Meestal zitten de keukenkasten er al in. Iemand kan dan meteen beginnen met het inruimen van je keuken.

13 Fooi verhuizers

Als je tevreden bent met je verhuizers is het gebruikelijk fooi te geven. Hoeveel is afhankelijk van de grootte van je verhuizing en wat je wilt/kunt missen. Richtlijn is € 15-20 per persoon voor een hele dag.

14 Tot slot …

Zorg goed voor jezelf en je hulptroepen. Is er voldoende te eten, te drinken en te snacken? Mensen zijn beter gehumeurd en werken vlotter als ze geen honger of dorst hebben.

 

Ga jij of je ouders binnenkort verhuizen en;

  • Weet je niet waar te beginnen met organiseren?
  • Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een concrete planning?
  • Sta je er alleen voor en ben je bang dat je wat vergeet?
  • Heb je veel stress bij de gedachte aan het verhuizen alleen al?
  • Moet er veel opgeruimd worden en is beslissen moeilijk voor je?

Gelukkig is er hulp! Neem contact met me op voor een gratis kennismaking. Pas daarna kijken we of er een klik is, en een basis voor samenwerking.